Trade not Aid

 

Trade not Aid

De produkter vi har købt fra udlandet, ved vi fra producenterne, er lavet under ordentlige forhold for arbejderne. I mange tilfælde er en masse beboere i en landsby blevet inddraget i projektet. Nogle samler affald fra strandene og naturen, andre vasker materialet, andre snitter eller fletter produkterne. Og alle tjener penge på det. Så måske har firmaet ikke et decideret fairtrade symbol, men det arbejder ud fra "trade not aid" konceptet, hvor det handler om at give mennesker et arbejde og derved fremtidsmuligheder, frem for "blot" at give dem fx mad og tøj. Ordentlige forhold som arbejdsvilkår og løn er overholdt, og ingen er bundet af en kontrakt. Ved at tjene deres egne penge, kan beboerne fx udvide deres lille forretning, bygge bedre boliger eller give deres børn en uddannelse.

 

Fairtrade samt Trade not Aid går ofte hånd i hånd med miljøvenlighed, da producenterne også kerer sig om miljøet, hvori de mennesker der er ansat, bor. Det giver de lokale engagement til at involvere sig i deres nærmiljø og naturen. Hvis man hver dag kæmper for at skaffe nok føde og have tag over hovedet, er det svært at finde overskud til at "redde verdenen". 

 

Ved de projekter hvor der også arbejder børn, påtager virksomhederne sig ansvar for, at børn ikke arbejder under farlige forhold. Og at der udover arbejde også skal være tid til skolegang, familielivet, leg og søvn. Hos Julz er vi af den opfattelse, at børn som udgangspunkt ikke skal arbejde. Det er dog ikke altid helt så enkelt. Nogle familier er nemlig så fattige, at de ikke kan eksistere uden den løn børnene tjener ved at arbejde.