Bæredygtighed

 

Ifølge FN er definitionen på bæredygtighed: ”…en udvikling, hvor opfyldelsen af de nulevende generationers behov ikke sker på bekostning af fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov.” Med andre ord handler bæredygtighed om, hvordan vi mennesker kan passe på jorden, så den ikke tager skade af måden, vi lever på. Og at vi derved kan give jorden videre til næste generation, i lige så god stand som vi overtog den. Vi skal sørge for, at vores valg ikke får negative konsekvenser på jorden. 

 

Der er desværre allerede sket mange skader, og konsekvenserne er vi begyndt at kunne se mange steder i naturen. Vi bliver nødt til at ændre på materialebrug og produktionsmetoder, så vi kan begynde at bevæge os i den rigtige retning. Det er ikke nok at tale om det, der skal også gøres noget. Og det kan vi heldigvis alle sammen gøre igennem vores valg af indkøb og forbrugsvaner.

 

Hvis vi til hverdag lever så bæredygtigt, som det nu er muligt for den enkelte, kan vi forhåbentligt ændre på den negative retning. Fx kan vi lade bilen stå og tage cyklen eller toget, når dette er muligt. Sortere vores affald. Få solfangere på vores huse. Bygge vores huse i miljøvenlige og/eller genanvendelige materialer. Købe tøj hvor tekstiler er fremstillet under krav til, hvilke råvarer det laves af, hvordan det skal genanvendes, og hvordan det nedbrydes, når det bliver smidt ud. Købe miljøvenlige møbler der er produceret i fx bambus eller FSC mærket træ. Genbruge så mange ting som muligt. Købe økologisk (læs mere under punktet Økologi). Og sørge for at de produkter vi køber, ikke er årsag til at regnskove bliver fældet, havbunde bliver efterladt døde af fisketrawlere og at dyr samt mennesker ikke har lidt ved produktionen.

 

Hvis du en dag skal skaffe dig af med en af vores plastikvarer, håber vi derfor, at du ikke smider den i dagsrenovationen eller "småt brandbart" på genbrugspladsen, men i stedet vælger den rigtige container, så produktet kan indgå i den cirkulære økonomi igen - og blive genbrugt endnu engang.

 

Mulighederne for at være bæredygtig er heldigvis mange. Vi har her blot nævnt nogle stykker.

 

Links til danske firmaer med specialviden om miljøvenlige produkter og ydelser

Greenmatch

Noah

Grønforskel

Danmarks Naturfredningsforening

Miljøvenlig maling

 

Links til artikler der viser, at flere og flere firmaer tænker på miljøet

Sejllads med biobrændstof

 

Reduce · Reuse · Recycle